de Gelderlander Feeds - Betuwe

dinsdag 29 juni 2010

Herveld-Andelst is niet stil blijven staan


door Job van der Meer

Eén grote gemeente tussen Arnhem en Nijmegen. Dat lijkt Remie Vermeulen prima. Dan is er tenminste aandacht voor het platteland. Op zijn boerderij in Herveld- Andelst heeft hij rundvee en varkens. Hoewel de verstedelijking vooral aan de andere kant van de A50 plaatsvindt, gaat die niet onopgemerkt aan hem voorbij.
Geboren in Herveld verhuisde hij op éénjarige leeftijd met zijn ouders naar de Maria-Hoeve aan de Meeuwerdensestraat, een eindje buiten het dorp. Hij zat nog op de lagere school toen de A15 er precies tussendoor werd gelegd. De binding met het dorp werd er niet minder om. Ook de komst van de Betuweroute dertig jaar later, hij had het boerenbedrijf allang en breed overgenomen, veranderde dat niet. Zetten kwam iets meer in beeld voor de boodschappen, maar vooral ook omdat de kinderen daar naar het voortgezet onderwijs gingen.

„Nee, het is hier net buiten de steden heel rustig landelijk wonen, en we liggen heel centraal in Nederland en overal dichtbij”, zegt Vermeulen. „Een concert in het GelreDome, de binnensteden, met een uur ben je in Amsterdam. En de bouw heeft in Herveld-Andelst bovendien gezorgd voor een mooi centrum. Het was net genoeg om de ondernemers er te houden. Het dorp is groter geworden en is niet stil blijven staan.”
Er moet wel aan getrokken worden, weet hij. Makkelijk is het niet. Inwoners moeten lokale ondernemers steunen en een goed verenigingsleven vraagt actieve mensen. Maar in Herveld-Andelst lukt dat. Vermeulen praat erover met een twinkeling in zijn ogen.
Voor de bedrijfsvoering echter baart de oprukkende stad hem wel wat zorgen. „Met de veehouderij merk ik wel dat het verstedelijkend gebied grond vraagt”, zegt hij. „In Park Lingezegen moeten boeren wijken voor de natuur. Dat is hier niet zo, maar omdat het zo dichtbij is, gaan ook hier de grondprijzen omhoog. En het is vruchtbare grond. Als je je bedrijf op peil wilt houden moet je grond aankopen of mest af gaan zetten. Duurdere grond zet de bedrijfsvoering onder druk.”
Hij hoort links en rechts dat projectontwikkelaars bij collega’s langskomen om grond op te kopen. Zijn ervaring is dat het dan maar beter is om te gaan onderhandelen. „Je kunt tegen zijn, maar dan gaan ze uiteindelijk onteigenen, en daar word je vaak niet beter van.”
Verhuizen en in het noorden gaan boeren? Vermeulen denkt er even over na. „Het kan, maar als je hier geboren en getogen bent... Het is wel je thuis.”
Het dwingt hem wel om na te denken over de toekomst. „Je maakt soms keuzes op financiële grond terwijl je gevoel iets anders zegt”, zegt hij. „Je weet dat het bedrijf rendabel en verkoopbaar moet blijven, ook over vijftien jaar.”

Remie Vermeulen is geboren op 26 januari 1959, in Herveld. Hij is gehuwd met Margot en heeft drie kinderen: Roy, Joyce en Yentl. Hij Boert als agrarisch ondernemer in Herveld. Margot runt haar schoonheidssalon aan huis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten