de Gelderlander Feeds - Betuwe

zaterdag 3 juli 2010

Commentaar

Ruim 76 procent van de Gelderlanderlezers in Lingewaard en Overbetuwe is tegen verstedelijking van hun gebied. Eenzelfde percentage vindt dat ze niet gehoord wordt als er besluiten vallen over verstedelijkingsprojecten. Dat blijkt uit opinie-onderzoek dat deze krant de afgelopen weken liet doen.
In diezelfde weken ging de redactie van De Gelderlander bij mensen in de Over-Betuwe op de koffie, om hen te spreken over het volbouwen van hun gebied en de gevolgen daarvan. Sommigen verliezen hun huis voor een snelweg of moeten hun achtertuin opgeven voor steen of beton.
De Stadsregio Arnhem Nijmegen wil in de komende dertig jaar nog eens bijna 50.000 woningen bouwen. Het lijstje van stadsregiovoorzitter Jaap Modder is: eerst in de steden, dan tussen de rivieren en daarna pas bij Wijchen, Beuningen, Zevenaar of Duiven: de zogenoemde flanken van de Stadsregio. Zijn lijstje is gebaseerd op cijfers –met name van de economische groei– en uitgewerkt achter de tekentafel.
De interviews die de redactie de afgelopen weken hield bevestigen de uitkomst van het opinie-onderzoek. Het is wel genoeg zo met de verstedelijking, vindt menig Over-Betuwenaar. Het onderzoek leert ons bovendien dat zij niet alleen staan in die mening. Ook ondervraagde inwoners van Arnhem en Nijmegen zijn niet enthousiast over verstening van het Betuwse landschap. Bouw maar in al verstedelijkt gebied of op die flanken, zeggen zij.
De stadsregiobewoners hebben duidelijk andere prioriteiten. Het bestuur van de Stadsregio zou er alleen daarom al goed aan doen eens bij hen op de koffie te gaan, en te luisteren naar de verhalen achter de cijfers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten