de Gelderlander Feeds - Betuwe

vrijdag 2 juli 2010

Driekwart: te weinig betrokken bij besluit


Besluiten over verstedelijking worden over het hoofd van de inwoners van de Over-Betuwe genomen. Ruim driekwart is tegen verstedelijking. ‘De stadsregio moet buiten de steden inzetten op rust, ruimte, natuur en recreatie’, zeggen zij.


Ruim 76 procent van de door De Gelderlander in een opinie-onderzoek ondervraagde inwoners van Overbetuwe en Lingewaard vindt dat ze niet voldoende worden betrokken bij besluitvorming over de verstedelijking in hun gebied. Slechts 6 procent vindt dat de instanties die over de verstedelijking gaan, dit goed aanpakken, al moet gezegd dat ruim de helft van de ondervraagden daarover geen mening heeft.
Dat inwoners van het gebied het gevoel hebben geen inspraak te hebben in het proces van verstedelijking dat het gebied al een halve eeuw stevig in de greep heeft, wordt nog eens onderstreept door het grote aantal dat tegen die verstedelijking is, namelijk ook ruim 76 procent. Dat is een gemiddelde. Mensen die langer in het gebied wonen, zijn vaker tegen. 85 procent van alle ondervraagden is bijzonder in het onderwerp geïnteresseerd.


De cijfers komen uit een opinie- onderzoek dat onderzoeksbureau MWM2 in opdracht van De Gelderlander deed onder haar vaste abonnees. Het bureau vroeg 1.370 lezers in Arnhem, Nijmegen, de Over-Betuwe, Liemers en Wijchen en Beuningen van 18 jaar en ouder naar hun kijk op de verstedelijking in deze regio’s. Een representatieve steekproef. Zeker in de Betuwe, waar De Gelderlander bij 35 procent van de huishoudens op de deurmat valt.
Opvallend in de uitkomst is dat de stedeling uit Arnhem en Nijmegen veel minder onverschillig staat tegenover de verstening van Lingewaard en Overbetuwe, dan tegenover grootschalige bouw in Wijchen, Beuningen of Duiven en Zevenaar. Is in Arnhem ongeveer een derde tegen verstedelijking van de Liemers, ruim tweederde vindt dat voor de Over-Betuwe niet gewenst. Vindt 38 procent van de Nijmegenaren dat er in Wijchen of Beuningen niet te veel gebouwd mag worden, ruim 57 procent ziet dat liever niet in het gebied over de Waal.


De uitkomst van het onderzoek staat haaks op de ontwikkelingen. Het gebied tussen Arnhem en Nijmegen kent de laatste jaren veel extra woningbouw, met vinexlocaties Schuytgraaf (Arnhem), Westeraam (Elst) en de Waalsprong (Nijmegen). Vorig jaar nog bepleitte de Commissie Bodegraven ook voor de komende jaren grootschalige woningbouw in het gebied tussen Arnhem en Nijmegen om de economie van de stadsregio te versterken. Wie het de Stadsregio-inwoner vraagt, krijgt als antwoord: ‘Niet doen!’
Uit de enquête bleek verder dat 85 procent van de Over-Betuwenaren, Arnhemmers en Nijmegenaren vindt dat er vooral gebouwd moet worden in al verstedelijkt gebied. De stadsregio moet buiten de steden inzetten op rust, ruimte, natuur en recreatie, zeggen zij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten