
Stedelijke bulldozers hebben het gezicht en de identiteit van de Over-Betuwe zwaar geschonden, vindt Jan Brouwer. Het is tijd de verstedelijking te stoppen.Het College van Bestuur van de Stadsregio Arnhem Nijmegen wil doorgaan met verstedelijken. Tot 2020 met woningbouw in Waalsprong, Schuytgraaf en Westeraam. Na 2020 aanvullend verstedelijken in de Over-Betuwe (gemeenten Overbetuwe en Lingewaard) of in Zevenaar-Oost en Wychen-West. Het gaat om 24.000 woningen, waarvan 6.000 binnen Arnhem en Nijmegen en 18.000 als stedelijke uitbreiding met bijzondere bebouwing en infrastructuur.
Sinds omstreeks 1995 legt de Stadsregio Arnhem Nijmegen het accent eenzijdig op oplossen van (groot)stedelijke problematiek. Kennelijk met weinig succes. De Stadsregio zoekt ook al vijftien jaar de oplossing in de Over-Betuwe. Ze heeft nog steeds geen oog voor de hele regio en waardevol cultuurlandschap in de regio.
Landschappelijk gebied is blijkbaar niemandsland, ‘verrommeld’ gebied met oude boerderijtjes en kassen dat verstedelijkt moet worden. De stadsregio noemt de Over-Betuwe denigrerend ‘middengebied’ waar geen samenhangende ontwikkeling is en waar Arnhem en Nijmegen als ruimtelijke eenheid moeten optreden. Het zal je maar overkomen.
‘Het doel is het middengebied door te ontwikkelen tot een compleet volwaardig stedelijk gebied inclusief onderwijs, zorg- en werkfuncties’, aldus de stadsregio. ‘In dit perspectief krijgt het middengebied steeds meer een eigen gezicht, een herkenbare identiteit binnen de stadsregio’. Toegevoegde waarde voor de steden, kwaliteit, bereikbaarheid, regionale ontsluiting en aantrekkelijkheid van het landschap laten er te wensen over. De Over-Betuwe heeft geen eigen gezicht en herkenbare identiteit binnen de stadsregio. Conclusie: weg Over-Betuwe! Grove schande, zulke uitlatingen van het Stadsregiobestuur!
Wie laat nou twee steden een riviersprong maken in hetzelfde gebied. Steden die de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het landschap aantasten en geen enkele belangstelling hebben voor de ruimtelijke kwaliteit van het Over-Betuwse cultuurlandschap en landschapsschoon.
Het zogenoemde middengebied is een rivierengebied en heet sinds 1327 Over-Betuwe. Een groot deel hiervan is door Arnhem en Nijmegen vernield. Stedelijke bulldozers hebben het gezicht en de identiteit van de Over-Betuwe zwaar geschonden.
De Stadsregio Arnhem Nijmegen moet dus niet zeuren over verminderde ruimtelijke kwaliteit van het waardevolle en fraaie cultuurlandschap van de Over-Betuwe. De Over-Betuwe spreekt toch ook niet over falend stadsregiobestuur, al is het wel hoog tijd de stadsregio als verlengstuk van de steden Arnhem en Nijmegen op te heffen.
Op korte termijn wordt vooral Ressen bedreigd door verstedelijking. Ook doortrekking van de A15 vormt een grote bedreiging voor de Over-Betuwe. Die is immers gekoppeld aan verstedelijken van het gebied.
Het stadsregiobestuur wil de stadsregio ondergeschikt maken aan de steden, ook al houden die zich niet aan beloften en afspraken. Hoofdvoorwaarde voor overdracht van een deel van Oosterhout aan Nijmegen was behoud van een groene bufferzone tussen de Groenestraat en de Verloren Zeeg. Die is nu bebouwd.
Arnhem beloofde in 1971 dat de zuidgrens langs Rijkerswoerdse straat en De Laar de definitieve afsluiting zou zijn van stadsuitbreiding ten zuiden van de Rijn. De bebouwingsgrens zou circa 400 meter ten noorden van die zuidgrens komen te liggen.
Arnhem bouwt in Schuytgraaf buiten de vastgestelde bebouwingsgrens op gronden met de bestemming groen en/of water. Dat vereist een landschappelijke inrichting.
Nijmegen meldt op grote borden ‘De Waalsprong maakt Nijmegen compleet’. Een complete stad hoeft er niets bij. Na de zware aantasting van Over-Betuws landschapsschoon is nu de beurt aan aantasting van natuurschoon. Arnhem kan ten noorden van de Rijn naar drie kanten uitbreiden. Nijmegen kan dit ten zuiden van de Waal ook.
De Over-Betuwe heeft sinds 1935 haar aandeel aan regionale ontwikkeling ruimschoots geleverd. De grens is al overschreden. Ten koste van veel landschapsschoon en een geschonden gezicht en identiteit!
Veelzeggend is dat het stadsregiobestuur het woord ‘compensatie’ voor verstedelijken van de Over-Betuwe niet gebruikt. De Over-Betuwe zou de verstedelijkingsvoorstellen resoluut en volstrekt van de hand moeten wijzen.
Jan Brouwer is historicus en oud-wethouder van de gemeente Overbetuwe. Hij zet zich in voor behoud van het Over-Betuwse landschap.